In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

   Naslovna | Turistička ponuda | Kulturno povijesna baština  
  • izdvojeno-benkovacki-sajam

Kulturno povijesna baština benkovačkog kraja PDF Ispis E-mail

            Smješten na dodiru Bukovice i Ravnih Kotara, u sjevernoj Dalmaciji, u dijelu Zadarske županije nalazi se grad Benkovac. Zbog svog zemljopisnog položaja čini važno prometno sjecište cestovnih pravaca Zadar - Knin, Biograd – Obrovac, Novigrad – Šibenik,. Od gospodarskih grana razvijena je poljoprivreda (stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo), prerada grožđa, eksploatacija pločastog kamena, i metalna industrija. Bukovicu i Ravne kotare turisti rado posjećuju zbog kvalitetne domaće hrane (janjetina, pršut, vino, voće i povrće).

            Šire područje Bukovice i Ravnih kotara ima mnogo vrijednih kulturno-povijesnih spomenika od razdoblja prapovijesti, antičkog vremena preko najznačajnijeg srednjovjekovnog razdoblja do danas. U neposrednoj blizini Benkovca nalaze se ostaci liburnsko- rimskog grada Asseria (Podgrađe), zatim ostaci antičkih i srednjovjekovnih gradova Nadina (Nedinum) i Karina (Corinium), ostaci srednjovjekovnih utvrda Perušić, Kličevica, Islam, te bogata srednjovjekovna sakralna arhitektura (posebno se ističe franjevački samostan u Karinu) , što je svjedočanstvo intenzivnog života tijekom čitavog srednjeg vijeka.

            Prostor sjeverne Dalmacije, a posebno širi prostor Ravnih kotara I Bukovice u ranom srednjem vijeku ističe se velikim značenjem za hrvatsku povijest. Na tom prostoru je bilo naseljeno hrvatsko rodovsko plemstvo, pripadnici 12 plemenitih rodova o kojima prve vijesti potječu iz 1102. godine. Taj se prostor stoga, kako posvjedočuju neki dokumenti srednjeg vijeka, naziva  Hrvati. U naselju Šopot, u neposrednoj blizini Benkovca pronađeni su ostaci zadužbine kneza Branimira iz IX. st.

            Kroz cijeli srednji vijek prostor Bukovice i Ravnih kotara poprište je čestih sukoba i borbi za ovaj iznimno bogati prostor. Brojne su migracije i promjene stanovništva o čemu svjedoče brojna arhivski dokumenti kao i građevni ostatci starih sela, utvrda i crkava diljem Bukovice i Ravnih kotara. Izrazite migracije zabilježene su tijekom i nakon osmanskih osvajanja u vremenu od XV. do XVII. st.

            U XVII. st. nakon mletačkih osvajanja Benkovac dobiva značenje pograničnih uporišta i važnih raskrižja koji okolne gradove sjeverne Dalmacije povezuje s ostalim djelovima Hrvatske

            Od sredine XIX. st. podno stare utvrde i kaštela razvija se današnje naselje grad  Benkovac, središte Ravnih kotara i Bukovice. Radi se o naselju prometnog i trgovačkog karaktera bogate kulturno povijesne i prirodne baštine, te je idealno mjesto za proučavanje i istraživanje bogate, ali burne povijesti hrvatskog naroda u ovim krajevima.

 

benkovacko-kulturno-ljeto-2017
You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.
You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

 

kamplogo